Resultaat- en procesdoelen

Een samen vastgesteld doel geeft richting bij het opstellen en uitvoeren van de training en zorgt voor de mogelijkheid om de voortgang te evalueren. We stellen 2 soorten doelen vast:

  • Resultaatdoelen: wat wil je bereiken? Bijvoorbeeld het uitlopen van een ultramarathon of het verbeteren van je PR op de marathon. De resultaatdoelen zijn meetbaar en gekoppeld aan een resultaat tijdens een wedstrijd. Het bereiken van deze doelen ligt voor een gedeelte buiten je eigen invloed.
  • Procesdoelen: hoe wil je dat bereiken? Bijvoorbeeld door consistent 5 keer per week tijd vrij te maken voor training, de wedstrijdspanning te verminderen of niet te hard te lopen in de training. Procesdoelen liggen helemaal binnen je eigen invloed, zijn minder goed meetbaar en zorgen voor duurzame voldoening en persoonlijke groei. 


Gecertificeerde coach

Door mijn motivatie om mensen zo goed mogelijk te begeleiden, ben ik voortdurend bezig met scholing. Ik verdiep hierdoor mijn kennis over trainingsmethodes en verbeter mijn skills die nodig zijn om deze kennis in te zetten in de begeleiding van sporters. Na succesvolle afronding van opleidingen ben ik een gecertificeerde coach van 80/20 Endurance en asistent looptrainer van de Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie. Naast deze officiële opleidingen haal ik ook veel kennis uit zelfstudie door het lezen van boeken op het gebied van fysiologie, sportpsychologie en trainingsmethodes. 

gebruik trainingpeaks voor analyse

Ik gebruik een TrainingPeaks Premium-account (gratis inbegrepen bij alle coachingpakketten) voor het opstellen van je trainingsschema en de analyse van de reactie van je lichaam op de training. Je loopt in het begin een testloop om je hartslag- en tempozones vast te stellen. TrainingPeaks maakt gebruik van deze gegevens om per workout en per week je trainingsbelasting te bepalen.

Naast deze kwantitatieve gegevens maken we ook gebruik van de meer kwalitatieve Rate of Perceived Exertion (RPE). Dit is je eigen beoordeling hoe hard je lichaam moet werken tijdens een workout of op een bepaalde tempo. Deze gegevens zijn een waardevolle toevoeging om te zorgen dat je je gevoel voor intensiteit ontwikkeld. Dit zorgt er voor dat je tijdens een wedstrijd op basis van de intensiteit die je ervaart, keuzes kunt maken. Bijvoorbeeld door niet in paniek te raken als je hartslag door wedstrijdspanning 10 slagen hoger is dan in de training op een bepaald tempo. 

forefront performance 

Krachttraining heeft voor hardlopers een positief effect op prestaties en blessurepreventie. Ik werk (tegen een meerprijs) samen met Forefront Performance voor advies en trainingsschema's voor krachttraining. Forefront Performance biedt deskundige en ervaren personal training en sportbegeleiding en maakt daarbij gebruik van een gepersonaliseerde aanpak die verder gaat dan alleen fysieke training en ook voeding, slaap, ademhaling en stressmanagement aspecten omvat.

De mogelijkheden met betrekking tot ondersteuning in krachttraining gaan van eenmalige consultaties tot een volledig schema op het gebied van krachttraining dat afgestemd is met je hardloopschema.

Doorzettingsvermogen, zelfkennis en focus

Tijdens het trainingsprogramma wordt specifieke aandacht besteed aan het ontwikkelen van skills die nodig zijn om te pieken tijdens de race. Deze skills zijn te groeperen in doorzettingsvermogen, zelfkennis en focus en kun je als het zwaar is tijdens de training of in de race gebruiken om het beste uit jezelf te halen. Dit kan voorkomen dat je in een moment van weinig energie uitstapt en in plaats daarvan concludeert dat je lichaam eten of drinken nodig heeft en je door kunt gaan. 

Deze skills zijn ook toepasbaar in het dagelijkse leven en stellen je in staat om ook thuis of op kantoor optimaal te presteren, ook als het even tegenzit.

Afstemming trainingsintensiteit

Trainingsprogramma's voor hardloopdoelen zijn intensief en vragen inzet en commitment. Het is belangrijk om tijdens de training een goede balans te houden tussen inspanning en herstel en tussen de tijd en energie die je besteedt aan werk, je sociale leven en je sportieve doelen. Dit betekent dat mijn trainingsprogramma's flexibel zijn en wekelijks aangepast kunnen worden aan jouw belastbaarheid. Deze persoonlijke aanpak is het verschil tussen een coach en een standaard of AI-gegenereerd trainingsschema. Via TrainingPeaks, online calls of WhatsApp bespreken we regelmatig welke aanpassingen gemaakt moeten worden in het programma om de trainingsintensiteit aan te laten sluiten bij jouw persoonlijke situatie die week.